Geocaching
Geocaching är en företeelse som på svenska brukar beskrivas som "Skattjakt med GPS".
En kort introduktion
Geocaching är ett underbart sätt att se nya trevliga eller intressanta platser, även i områden som du tror dig känna känner utan och innan.
I stort sett handlar geocaching om att en deltagare gömmer en låda, filmburk eller annan behållare med loggbok och penna som viktigaste innehåll. Nogranna koordinater och viss beskrivning samt eventuella ledtrådar publiceras sen på en webbplats på internet. Nu kan intresserade leta upp geocachen och skriva sitt namn i loggboken samt att vid nästa möjlighet logga besöket även på webbplatsen.
Många barnfamiljer tycker att detta är ett utmärkt sett att komma ut och göra aktiviteter tillsammans i naturen, och barnen älskar letandet efter lådorna, framförallt de större som kan innehålla saker att byta.
Själv fastnade jag för denna hobby när jag för några år sedan hade ett uppdrag på ett företag där flera av kollegorna var Geocachare. Jag skulle precis köpa en GPS och passade då på att testa denna ny-upptäckta hobby och fastnade naturligtvis direkt. Redan efter några månader hade jag över 300 hittade lådor och själv placerat ut ett 10-tal nya. Nu är det avsevärt flera :-).
Något kul jag kan nämna är jakten på FTF (First To Find), dvs att vara först att hitta en cache som precis har släppts. En cache som släpps kl 23 en fredag kväll i Trollhättan när regnet står som spön i backen oftast ändå har ett flertal besökare inom 30 minuter. Är man då först på plats och hittar cachen väntar man gärna en stund extra för att se om man får träffa några fler av dessa impulsiva kamrater.
Varför inte besöka http://www.geocaching.com, skaffa ett gratis konto och göra ett försök.
Ni kan även besöka den svenska sidan för att få tips och hjälp.
// T@J (mitt och frugans geocaching alias)
Mer information för den intresserade
Geocacher brukar normalt sett placeras vid någon intressant plats för att bjuda besökarna på en upplevelse eller utmaning. Men det kan också vara själva resan dit som är utmaningen genom att man måste besöka flera olika platser för att hitta slutmålet. Ett annat alternativ är att det kvävs att man löser någon typ av klurig gåta eller kod för att man ska få fram cachens koordinater, hur svåra dessa är kan variera allt från att man måste lösa en enkel beräkning på plats till att kräva datorberäkningar och kunnskaper inom ett smalt intresseområde.
Det finns dock så många cachar i Sverige och världen att det oftast finns någon i din närhet.
Med ditt växande intresse kommer dock problemen att man ganska snart har damsugit närområdet och måste åka många mil för att komma till nya lådor, då minskar oftast mängden lådor som hittas.
Några följer dock inte detta mönster utan fortsätter oförtrutet och resa rike runt och samlar snart på sig flera tusen besökta lådor och en stor mängd fantastiska upplevelser.
För mig har favoriten blivit att planera heldagar där jag startar allt för tidigt på mornarna, gärna innan solen går upp vilket på sommaren innebär innan kl 4 på morgonen. På det sättet får man uppleva underbara tidiga sommarmornar med otroligt ljus, fågelsång och underbar luft. Dagen fortsätter sen med intesivt cachande med kort uppehåll för lunch på någon trevlig plats som cacherna oftast bjuder på och sen kommer jag alltid hem minst en timma senare än planerat något som min fru numera förväntar sig.
På den mörkar årstiden kan det istället vara just bristen på ljus som är grejjen, att ge sig ut på små vägar och stigar i totalt mörker och bara med hjälp av pannlampa och ficklampa ta sig fram i mörkaskogar kan väcka den mest tröga fantasi. Eller så passar man på att ta cacher som är placerade i tätbefolkade områden som under en bänk på ett torg eller liknaden, jag kan garantera att folk som "diskret" knyter skorna numera är klart uppseende väckande för oss geocachare. Då dyker frågan upp om det är en cachare som försöker leta diskret eller bara en vanlig Mugglare (inte cachare) som inte kan knyta skorna ordentligt.
Jag hoppas jag snart får träffa fler av er under kommande träffar i sverige eller kanske ännu hellre ute på skattjakt.