Geocaching
Discgolf
Projekt
MTB
Foto

Några av mina projekt

Jag har under åren pysslat med några projekt med varierande storlek och tänkte skriva lite om ett par av dom här, förmodligen kommer jag med tiden att fylla på med fler dumheter allteftersom jag kommer på nytt.


Glasögon i UG

Portabel disckorg

Kryptex

Windowfarming

Fotoböcker

Hemsidor

      Terese och Johan (kommande)

      Vår bröllop

      Johan

      Johans Foto

Glasögon i UG

Jag gick en kvällskurs för att lära mig UG för några år sedan, något som visade sig vara riktigt roligt och som jag sedan dess använt vid flera tillfällen både i jobbet och privat. Som avslutning på kursen skulle vi skapa en valfri produkt med minst två friformsytor. Jag min fåne valde att skapa en ritning med utgångspunkt i mina cykelglasögon som i stort sett inte har en enda rak kant eller yta. Läraren kommenterade inte ens mina planer utan väntade sig förmodligen att jag skulle byta objekt under examensprojektets något som ofta sker.

Mitt första problem var att skaffa ungefärliga koordinater i tredimensionell rymd för att skapa glasögonens skalmar och grunder. Det fick att bli till att hålla glasögonen framför rutat papper och försöka rita av formen så gott det gick, genom att göra så från två olika håll fick jag ungefärliga koordinater att börja arbeta med. Sen var det bara att justera punkterna för att få till ett utseende som liknande verkligheten.

Som ni nog kan tänka er spenderade jag lite mer tid än vad som förmodligen var tänk på denna uppgift, men med projektets framskridande blev det allt roligare när resultaten började synas.
Mina solglasögon Solglasögon i UG

Jag blev rätt nöjd med resultatet och jag tror inte jag behöver berätta att jag blev godkänd.


- Meny -

Portabel disckorg

När jag hade börjat med discgolf kände jag att det skulle behövas en hel del övande på puttandet för att ha en chans att få bra resultat på golfbanan. Vad jag behövde var en egen korg, något som jag kan förvara i lägenheten och ta den till en fotbollsplan eller annan öppen yta för att öva.

Jag bestämde mig för att försöka konstruera en korg enligt regelboken som jag sen skulle kunna demontera för transport och lagring. Det enda material jag kunde jobba med hemma i lägenheten är olika varianter av träprodukter vilket är lätt att arbeta i men eventuellt har bristande hållbarhet.

Så jag skaffade helt enkelt disckorgars standardmått från PDGA och började sen rita upp korgens grunder i cadprogrammet UG. Genom att sen stegvis göra ändringar skapade jag en konstruktion som kunde göras av bara en träskiva, skulle följa standarden och dessutom vara klart portabel. Så nu var det dax att göra om hallen till slöjdsal för ett par veckor och efter lite funderingar, trixande och sökande after specialartiklar blev korgen klar att användas.
CAD disc korg monterad CAD disc korg packDisc korg monterad Disc korg pack Korgen fungerar fortfarande och är lätt att bära till lämpliga övningsområden när andan faller på.

- Meny -

Kryptex

Som Geocachare har jag sedan tidigare funderat på om det gick att skapa någon typ av kodanordning som måste lösas för att man ska nå loggboken. När jag av en slump läste på nätet om någon som hade skapat en kryptex av rördelar blev jag naturligtvis nyfiken om jag skulle kunna skapa mig en egen. Jag började för skojs skull att skapa en ritning i UG för att klura ut vad som verkligen behövdes och försökte sen finna material som passade i denna konstruktion.

Min första prototyp planerades in att bli en Julklapp till en vän, någon som skulle uppskatta arbetet och blev därför klar ganska snabbt då Julen redan var nära, de övriga tre som var planerade från början har dock blivit liggande några månader men dom ska göras färdigt under sommaren (2012)(2013)(2014)....

Ni kan se några bilder av cryptexen nedan, både under tillverkning och den färdiga konstruktionen


Material Bygge Delar MålningMonteringFärdig- Meny -

Windowfarming

Fonster1 Jag och frugan är båda intresserade av att laga god mat och att använda färska kryddor. I lägenhet är det dock inte så lätt att odla kryddor under någon större tid av året. Av en ren slump råkade jag läsa om fönsterodling någonstans på nätet och blev såklart nyfiken på att försöka.
En Windowfarm är ett hydroponiskt odlingssystem som du kan bygga själv av återvinna delar. I grunden går det ut på att man inte odlar i jord utan cirkulerar en näringslösning genom växternas rotsystem. På detta vis behöver inte växterna lägga krft på att utveckla rötter utan kan lägga all kraft på att växa.

Det finns ett flertalet ställen att söka ytterligare information om ni är intresserade http://www.konstruktioner.info/, och http://www.windowfarms.org/ där ni även kan köpa färdiga byggsatser.

Pump och behållare De enklaste varianterna var inte så snygga att ha i köket så jag byggde en låda att hänga under köksfönstret för de nödvändiga funktionerna. Det fungerar genom att man låter en luftpump lyfta upp vattnet högst upp där det sen rinner ner genom krukorna och återvänder till reservoaren.

Växt Denna är vår första konstruktion där vi använder de vanliga PET-flaskorna och planerar att skapa snyggare lösning till nästa år.
Nu har tyvärr har våra fönster väldigt dåligt ljusinsläpp så utvecklandet av ny windowfarm har flyttats fram ett par år.


- Meny -

Fotoböcker

Jag har precis som många av er stora problem med att hitta och hålla ordning på alla de fotografier jag tar under åren, ännu mer nu sen bilderna blev digitala och därmed billiga att ta i större mängd. För att kunna njuta av alla de fotografier man tar bestämde jag mig ett år att försöka göra en årsbok med bilder och texter från det årets händelser. Så sedan dess har jag nu samlat alla våra familjrelaterade bilder i ett digitalt arkiv med bilderna i tidsordning, och vartannat år sätter jag mig och skapar en bok med bilder och lämpliga texter för denna period.

Jag tar upp det här för att det verkligen är något jag vill rekommendera er alla att prova.
Ni får alla bilder samlade på ett ställe, det är lätt att sätta sig och titta på dom när man vill, ta med dom under armen om man ska åka bort, ni kan lägga in kommentarer och andra justeringar som ni tycker behövs för att göra det snyggare och det kostar faktisk inte speciellt mycket med tanke på vad man får. Det finns många firmor som erbjuder fotoböcker och det är alltid bra att kolla runt och läsa vad andra tycker, själv använder jag ifolor och dom har alltid fungerat bra för mig.

Men om ni nu beställer en fotobok som ni ska ha länge så snåla inte!!!, köp en indbunden bok istället för billiga alternativ så får ni något att njuta av länge istället för att bli besvikna.

BöckerBöcker uppslagna

- Meny -

Terese och Johans hemsida

* Under arbete *

Måste verkligen komma till skott med att skapa en sammanhållande sida för tojhome

- Meny -

Vårt bröllop

När vi började planera för vårt bröllop hade vi en ide att ha en hemsida som ser ut som våra inbjudningskort.

KortTerese som pysslar med scrapbooking skapade en mall för hur våra inbjudningar skulle se ut och sen var det upp till mig att försöka reda ut hur jag skulle åstadkomma en liknande hemsida. När vi sen hade bestämt oss började vi producera våra inbjudningskort.

Jag började med att skapa en kopia av injudan i ett bildprogram för att skapa den grafik som behövs. Eftersom att jag hade ganska höga krav på att det skulle se ut som i verkligheten fick jag jobba mycket med skuggor och ljus för att få fram den rätta känslan.

HemsidaNu var det bara att bestämma vilken typ av teknik jag skulle använda för att åstadkomma hemsidan så som jag ville ha den.
Jag fick tips på att Wordpress skulle vara en bra lösning men efter att ha bråkat med detta #$£¤@&@$ program ett par veckor skickade jag det med glädje till /dev/null.
Nu stod valet vid gamla hederliga HTML eller att försöka sig på CSS som verkade vara en användbar men mer komplicerad variant av kodning. Jag bestämde mig tillslut för att använda CSS då det borde vara en bra kunskap att lära sig för framtiden.

Vi blev båda nöjda med det färdiga resultatet som verkligen liknar inbjudningarna och innehåller den information som normalt efterfrågas av bröllopsgästerna.

- Meny -

Johans hemsida

Tja resultatet tittar du ju på eftersom att du läser detta.
Jag ville ha en hemsida med ett modernt men klassiskt snitt men som ändå har min egna lilla touche. Som vanligt skapar jag numera all grafik själv, dels för att jag vill och dels som en principsak.

- Meny -

Johans Fotosida

Jag tyckte det skulle vara kul att ha en egen hemsida för mitt fotograferande så det blev allt mer bilder. Fick tidigt klart för mig att menyn skulle se ut som en filmrulle med utdragen film och sökte med ljus och lyckta på nätet för att hitta liknande bilder jag kunde kunna använda. Det fanns i stort sett inget som passade mina behov så jag fick istället en ny utmaning i att försöka skapa all grafik på hemsidan på egen hand. Ännu en rolig utmaning!

- Meny -